Tenniskids

De tennismethodiek voor de jeugd

Tenniskids

Geef kinderen een bal en een tennisracket en ze gaan ermee aan de slag. Toch zijn er maar te weinig kinderen in de leeftijdcategorie 4 tm 8 jaar die tennissen. En dat terwijl de tennissport zoveel te bieden heeft aan kinderen in deze belangrijke ontwikkelingsfase van hun (bewegings)leven. De KNLTB ging daarom op zoek naar een geschikt concept voor jeugdige tennissers en vond dat in Engeland: Tenniskids.
Tennis een moeilijke sport om te leren? Nu niet meer! Met Tenniskids bied Tennis4U jeugdspelers (vanaf 4 jaar) leuke en leerzame activiteiten, waardoor ze eerder tennis kunnen spelen dan nu vaak het geval is. Hoe? Door klein te beginnen. Spelenderwijs leren tennissen, spelplezier en het ontwikkelen van vaardigheden, daar gaat het om. Aangepaste banen en ballen, speciale Tenniskids lesmaterialen, diploma’s en stickerboekjes passen perfect bij de belevingswereld van kinderen.
In drie stappen leren onze trainers jonge kinderen het tennisspel. Rood, oranje en groen.

Lengte, leeftijd en racketlengte

Lengte kind Leeftijd (ongeveer) Lengte racket
91 cm 5-6 54 cm
91 – 122 cm 6-8 54 – 58 cm
122 cm+ 8-9 58 – 64 cm
130 – 152 cm 9-10 64 – 66 cm

Tenniskids indeling

Tenniskids ROOD

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze ontwikkelen basisvaardigheden zoals bewegen en coördinatie, nemen deel aan veel leuke aktiviteiten en spelen kleine wedstrijden.

Vanaf 5 jaar kunnen kinderen instromen in fase Rood, als ze:

  • meedoen zonder ouders.
  • simpele instructies begrijpen en uitvoeren.
  • goed genoeg kunnen bewegen en balanceren om de veiligheid te garanderen.

In rood spelen kinderen met speciale rode ballen op een speciaal ontworpen rode (mini) baan.

Tenniskids ORANJE

In de tweede, oranje fase wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de basisvaardigheden. Kinderen leren nieuwe slagen en technieken die hen voorbereiden op het spelen op een grote baan. De wedstrijden worden steeds langer. Kinderen gaan naar de oranje fase als ze gemiddeld 8/9 jaar oud zijn.

In de oranje fase wordt gespeeld met speciale oranje ballen op een driekwart veld (18 meter baan).  Na deze fase zijn ze klaar voor een tennisveld dat volwassenen kennen als een hele tennisbaan, maar wel met een aangepaste bal.

Tenniskids GROEN

In de derde, groene fase vindt de voorbereiding plaats op tennis op een hele baan. Kinderen in deze fase zijn groter en sterker en dus in staat de hele baan te bestrijken. Techniek en taktiek worden verder ontwikkeld evenals atletische vaardigheden. Wedstrijden worden nog langer en competitietennis speelt een belangrijkere rol.

Kinderen in de groene fase spelen op een hele baan met aangepaste ballen. Na deze fase kunnen de tenniskids menig volwassene aan.

Voor de ouders van tenniskids

Deel 1: Lessen en tennissen

In Tenniskids willen we alle kinderen de kans geven zich naar hun volle potentie te ontwikkelen – niet alleen als tennisser, maar ook als mens. Als ouder heb je daar natuurlijk de meeste invloed op, maar we kunnen ons voorstellen dat je met veel vragen zit. In tegenstelling tot de trainers, die een cursus hebben gevolgd om hun baan uit te oefenen, moeten ouders het allemaal zelf uitvinden. Klik HIER voor het volledige artikel.

Deel 2: Wedstrijden

Competitie ligt aan de basis van elke sport. Als tenniskids niet op de een of andere manier wedstrijden spelen, “spelen ze geen tennis”, maar “volgen ze alleen maar les”. De toewijding van kinderen hangt er op de lange termijn van af of ze het spel ook daadwerkelijk spelen. Wedstrijden spelen is dus een belangrijk onderdeel van het proces. In het vorige artikel hadden we het over wat je als ouder moet doen als je kind op tennisles gaat. Als je kind wedstrijden gaat spelen, kom je voor heel andere uitdagingen te staan. Klik HIER voor het volledige artikel.